Guide till rätt LED-lampa

LED-lampor 

LED-lampor är en modern energieffektiv belysning som passar bra att köpa på nätet. Led-lampor är så mycket tåligare än andra ljuskällor då de inte har tunna sköra filament som kan skaka sönder i frakten. Det svåra kan vara att välja rätt LED-lampa, det finns ett väldigt stort utbud och många nya begrepp att hålla reda på.

Därför behövs en köpguide med tips om belysning, information om LED-lampor och begrepp som Kelvin, lumen, Ra, lm/W, varmt eller kallt ljus, lite om kontraster och en reflektion om att vi sedan grottmänniskans tid haft eldens varma sken som samlingspunkt.


Med denna sammanfattning slipper du läsa guiden men kan fortfarande välja precis den LED-lampa du behöver.

Byta till LED-lampor är smart, och billigare än att låta bli.

Välj ett Ra över 80 till arbetsljus och allmänljus.

Högt Kelvintal (4000K) ger tydliga kontraster, bra till läslampor och annat arbete. Välj en ljuskälla som ger minst 400 lumen om du ska ha den till läslampa.

I mörkret är alla katter grå. Till lampor som lyser kring 100 lumen och mindre behöver du därför inte tänka på Ra.

Det var allt.


Fortsättningsvis korta fakta om LED-lampan.

I en LED-lampa är det dioder som ger ljuset. I glödlampan var det glödtråd. Lampor med ledteknik är en riktig lågenergilampa som ger många lm/W. Ledtekniken använder sig inte av miljöskadliga ämnen som tungmetaller. I lågenergilampor finns det i form av kvicksilver som det är mycket viktigt att hantera försiktigt och att återvinna. LED-lampor innehåller elektronik och skall återvinnas som elektronik.

Det brukar sägas att LED-lampor inte blir varma. Så här är det, elektroniken i de starkt lysande ledlamporna blir varm. Men själva ljuskällan, dioderna, avger ingen värmestrålning. För att dioderna ska bibehålla sin lyskraft måste värmen avledas. Det är därför dom har kylflänsar av aluminium eller en keramisk sockel. Värme gör annars att dioderna börjar lysa svagare i förtid. Det är alltså dumt att använda en LED-lampa i bastun. Där passar halogen bättre.

Kelvin

Kelvin förkortas K och är ett mått på ljuskällans färgtemperatur. Sedan tidernas begynnelse är vi vana vid ett varmt ljus när vi är lediga. Kvällsljus brukar vara varmt. Förr betydde ljust jobba och mörkt sova. Det ljus vi kunnat skapa har också varit varmt. Grottmänniskan samlades kring elden. I skenet från stearinljus och fotogenlampor sågs man igen efter långa dagar på fälten. Men det var fortfarande eld och eld ger ett varmt gult sken på ungefär 2000K. Glödlampan gjorde sedan att vi kunde lysa upp våra bostäder, den hade 2700K, också ett varmt gult sken.

Med detta sagt så behöver vi våga prova ett lite kallare ljus. På rätt plats med rätt syfte förstås. Lysrör brukar komma upp som exempel på hur obehagligt ett kallt sterilt ljus kan vara. Att det upplevs som sterilt eller obehagligt kan bero på ovana, men troligare är att det ljuset också hade en dålig färgåtergivning. Allt levande tappade färgen, folk såg kanske grönaktiga ut. Men ute har ljuset en färgtemperatur på runtomkring 6000 K och mer, och vi brukar inte tycka att det är obehagligt att vara ute. Men ok, hemma är vila. Det är den plats vi går till för att få slappna av.

Men det är inte rätt att välja bort alla lampor som inte ger ett varmt sken. Är det en plats du arbetar på, som i köket eller garaget, är ett kallare ljus att föredra. Du ser kontraster bättre. Jobbar du med små detaljer blir det enklare att se var det ena slutar och det andra börjar. Att ett kallare ljus dessutom signalerar aktivitet borde ju bara göra att man får mer gjort snabbare? Skillnaden mellan exempelvis svart och vitt ökar, det blir lättare att läsa text. Ovanan vid ett kallare ljus är lite som att byta till HDTV från ”tjock-tv”. I början tyckte åtminstone jag att allt såg helt konstigt ut. Nu har jag vant mig med högre upplösning, skarpa kontraster och tydliga konturer. Det var inte fel på tv:n...

Att matcha ljuskällans färgtemperatur till rätt uppgift och till rätt miljö ökar på det vi får ut av det vi redan har. Vill man orka läsa boken, välj bra läsljus. Vill man att rummet skall vara behagligt att vistas i, välj ljuskälla som passar. Har du varma färger på väggarna? Röda eller gula, blir rummet murrigt och skumt om dina lampor också ger ett varmt ljus. Tvärtom, i ett rum med rena vita väggar och ljusa möbler kan ett vitt ljus göra rummet lite hårt och ogästvänligt. Bäst är att kombinera ljuskällor efter grundregeln varma färger - kallt ljus, kalla färger - varmt ljus. Rummet får ett helt annat liv och djup om du accentuerar något föremål med ett kontrasterande ljus.

En annan stor fördel med att välja en lampa med dioder till läslampan är ju att den inte strålar värme. Välj gärna en dimbar variant om du ska ha den som läslampa i sovrummet. Halogenlampor blir fruktansvärt varma och att slippa en sådan nära sig är bara skönt. Ett argument som är bra för nattlampan eller läslampan i barnrummet också. Har du någon gång råkat vidröra en tänd halogenlampa vet du vad jag pratar om.

Slappna av, 2700K eller mindre

Skapa illusion av ett fönster med dagsljus i mörka källaren - 6500K

Lumen

Lumen förkortas lm och är ett av flera begrepp som beskriver ljus från en ljuskälla. Det finns också candela och lux. Men när vi ska välja LED-lampa till vår armatur är det lumen som står angivet i specifikationerna. Lumen säger hur mycket ljus som flödar från ljuskällan.

Ett exempel: lågenergilampa som ger 432 lm, en LED som ger 470 lm eller halogen med 410 lm motsvarar 40W glödlampa. Att LED-lampor har ett högre lumental beror på att livslängden på lampan anges med L70. Står det att lampan håller i 25000 timmar innebär det att efter alla dessa timmar lyser lampan fortfarande, men med 70% av ljusstyrkan. Lågenergilampan ger också mindre ljus varefter tiden går.

Det kommer att ta ett tag innan vi ledigt väljer efter lumen i stället för watt. Men vi kommer att lära oss det med. Här är en lista att välja efter så länge. För att förvirra lite mindre listar jag här bara de lumen en ledlampa ger jämfört med glödlampans watt.

15W - 136 lm

25W - 249 lm

40W - 470 lm

60W - 806 lm

75W - 1055 lm

För att ha några siffror att hålla sig till kan man säga att en ljuskälla som ger kring 100 lm och mindre passar i armaturer som är för dekorativt bruk. Som en lampa på bordet i den annars mörka hallen. När ljuskällan ger mindre än 100 lm lyser den upp armaturen, men inte hela rummet. Mycket användbart för att skapa en spännande ljussättning.

Tänk dig ett rum där allt lyser starkast. Allt är ljust överallt. Inga skuggor. Bara ljust. Men det blir inget ljus utan mörker. Rummet blir inget rum om där inte finns skuggor, bara en platt plats.

Med många svaga ljuskällor får du istället fram skillnaden mellan ljus och mörkt. Dina ljuspunkter lyfter fram ytor, detaljer och föremål och leder dina ögon till olika platser. Rummet får ett liv. Börja med dessa lampor när du skapar belysning till ditt hem. Den LED-lampa eller LED-spotlight du har som läslampa bör ge från dryga 400 lm och uppåt efter behov. I takt med stigande ålder brukar behovet av mer ljus öka också.

Du kan rikta starkare lampor mot viktiga platser i rummet, en tavla eller ett bord. Använd spotlights. Med LED-spotlights kan du välja mellan olika spridningsvinklar efter ditt behov. En LED-spotlight med en smalare spridning kan du belysa mindre detaljer med, medan du väljer en större spridningsvinkel för att lysa upp större ytor. Avståndet mellan ljuskällan och det du vill belysa spelar också in.

Den traditionella taklampan då? Man måste ju se ordentligt när det ska städas. Jo, rummet kan behöva ett allmänt grundljus ändå, välj gärna en dimbar LED-lampa. Viktigt att tänka på; den LED-lampa du har till din allmänbelysning ska ha en bra färgåtergivning. Om Ra är över 80 räknas det som en bra färgåtergivning. Bra färgåtergivning behöver du vara noga med i de lampor som lyser upp rummet ordentligt. Eller i alla fall från 130 -140 lm. Det är ju först när det är ljust som man kan se färger. Vilken färg har katten på natten?

Lumen sammanfattningsvis:

Under 100 lm passar för dekoration, som lampan i hallen, julstjärnan o.s.v.

Ljust nog att läsa bekvämt i är från drygt 400 lm och uppåt.

800 lm är mycket ljus.

1000 lm, det är extra starkt ljus.


Färgåtergivning - Ra

Ra -ett färgåtergivningsindex. Den enkla varianten av förklaring på detta begrepp är att Ra 100 är ”bäst”. Solen har Ra 100. Om den LED-lampa vi köper för vår allmänbelysning har Ra 80 eller mer kommer vi att vara nöjda med färgåtergivningen. En något djupare beskrivning av Ra blir att talet anger hur bra ljuskällan återger färger jämfört med referensen. Eftersom solen har en högre färgtemperatur än den varmvita LED-lampa man tänker ha i vardagsrummet jämför man med en annan referens, en glödlampa. Men ändå stämmer det inte till 100%. Vitt ljus är summan av alla färger och de olika ljuskällorna återger alla dessa färger olika bra.

Så Ra säger egentligen inte hur bra färger återges. Bara hur bra det liknar hur referensen återger färger. Så är du inte arkitekt eller på annat sätt jobbar professionellt med nyanser av färgtoner så är ett tal över 80 ditt riktmärke för allmänljuset och arbetsbelysningen. Till andra LED-lampor, de som inte lyser så starkt, är det mindre viktigt att se till Ra. Om lampan inte lyser starkt är det lite skumt, och när det är lite skumt ser man inga färger direkt. Som ute när det mörknat på kvällen, ingen färgprakt precis, trots att solen har den bästa färgåtergivningen i världen. Ibland står det CRI, Colour Rendering Index, det är i princip samma, fast på engelska.

Ra sammanfattningsvis:

Ra över 80 om det är allmänljus eller arbetsljus

Ra under 80 på dekorativa lampor är helt ok


Hur mycket ljus blir det av alla watt? Det är det här du får betala på räkningen för den el som går åt för att du ska få det ljus du vill ha. 60W glödlampa ger 12lm/W, motsvarande LED-lampa ger nu över 100 lm/W. Mängden lumen lampan ger per watt visar om den är energieffektiv. Låga tal är dåligt.


Sammanfattning:

Byta till LED-lampor är smart, och billigare än att låta bli.

Välj ett Ra över 80 till arbetsljus och allmänljus.

Högt Kelvintal (4000K) är alltså bra till läslampor och annat arbete.

Välj en ljuskälla som ger minst 400 lumen om du ska ha den till läslampa.

I mörkret ser man inga färger, alla katter är grå. Till LED-lampor som lyser kring 100 lumen och mindre behöver du därför inte tänka på Ra / Cri.